PANEL O FITOPLAZMI VINOVE LOZE – 7. FEBRUAR 2019.

1. februar 2019.

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“, organizovaće u četvrtak, 7. februara 2019. godine, sa početkom u 10 časova i 30 minuta "Panel o fitoplazmi vinove loze u sremskom vinogradarskom rejonu i fruškogorskom vinogorju". Panel će biti održan u Novom Sadu u Privrednoj komori Srbije - Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, u ulici Narodnog fronta 10, u Plavoj Sali na drugom spratu.

O ovoj i dalje aktuelnoj temi govoriće predstavnici Uprave za zaštitu bilja, Poljoprivrednih stručnih službi i Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine. Postoji veći broj fitoplazmi koje uzrokuju žutilo i crvenilo lišća vinove loze, ali je najopasnija od njih Flavence doree (FD). Prenosilac bolesti sa zaraženih na zdrave čokote je insekt cikada (Scaphoideus titanus). Ženke cikade polažu jaja početkom septembra na starijim lastarima vinove loze. Larve se hrane na naličju listova tokom juna meseca, a odrasli insekti se javljaju početkom jula i nastavljaju da se hrane na listovima vinove loze. Period inkubacije bolesti pre pojave prvih simptoma je dve godine. Ulaz na panel je slobodan, a osim članova našeg udruženja, pozivamo i sve zainteresovane vinogradare da se uključe u rad Panela. Program i satnicu Panela, možete da pogledate ispod ovog teksta:


Satnica Okupljanje učesnika
10:30 – 11:00 Stanje u vinogradima na Fruškoj gori i u Vojvodini u 2018. godini – Zlatasto žutilo (FD)

Milena Petrov, Poljoprivredna stručna služba, Poljoprivredna stanica Novi Sad
11:00 – 11:30 Fitoplazmoze vinove loze

Dr Bojan Duduk, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Zemun
11:30 – 12:00 Pravilnik o utvrđivanju programa mera zaštite zdravlja bilja za 2018. godinu, sa osvrtom na tačku 5. Poseban nadzor u vinovoj lozi. Predlozi mera za 2019. godinu.

Slađana Lukić, načelnik Odeljenja za zdravlje bilja i biljni karantin, Uprave za zaštitu bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (sa saradnicima)
12:00 – 12:30 Diskusija – pitanja i odgovori
Očekujemo i dolazak predstavnika Poljoprivrednih stručnih službi iz Rume i Sremske Mitrovice, kao i predstavnika republičke fitosanitarne inspekcije u Novom Sadu.