EH, DA NAS SAD VIDI PROBUS!

4. jul 2018.

sirmijum

Da nas je u subotu uveče, 30. juna, na Vinskom parku 2018, mogao videti najuspešniji Sremac svih vremena, imperator Probus, ko zna šta bi nam divanio na latinskom, ali bi mu srce sigurno zaigralo od ponosa. Njegov rodni Sirmijum, danas prestoni grad Sremskog okruga, na radost svojih žitelja dočekao je u Gradskom parku preko pedeset vinarija, među kojima su prednjačili Fruškogorci, ali su se pridružile i kolege iz cele Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Makedonije. Udvostručeni broj vinarija u odnosu na prošlu godinu, privukao je i mnogo veći broj Mirtovčana i gostiju, koji su uz diskretnu, ali majstorski odabranu muziku tria Cantabile i VIS Limunada, degustirali stotine vrhunskih vina koja u ovom trenutku region može da ponudi.

sirmijum1

Vinarima su, na opšte oduševljenje, podršku pružili i brojni proizvođači delikatesnih proizvoda - sira, suhomesnatih čarolija, gljiva, slatkiša za najmlađe...

sirmijum2

Reka ljudi, naoružanih čašama i lepim raspoloženjem, vijugala je od štanda do štanda do duboko u noć. Opšti je utisak vinara da se, za razliku od mnogih sličnih manifestacija, mitrovička publika itekako dobro razume u vina i da ima izgrađen ukus, što je i za očekivati, budući da Sremci od vajkada odrastaju u izobilju kvalitetnih vina sa padina Fruške gore.

sirmijum3

Za ovo veče, jednako prijatno i publici i izlagačima, najveću zahvalnost dugujemo organizatorima Vinskog parka 2018, koji su savršeno obavili svoj posao. Posebno najagilnijima među njima, koji su, vredno je napomenuti, članovi našeg Udruženja.