PUT DO BOLJIH VINA VODI PREKO SREMSKIH KARLOVACA

8. jun 2018.

Foto 1

Foto: Mihailo Berček, Top Srbija

U prostorijama Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, 8. juna 2018. godine, u prisustvu mnogobrojnih zvanica svečano je puštena u rad savremena laboratorija FOSS WINE SCAN SO2, namenjena članovima našeg Udruženja, kao i ostalim vovjođanskim vinarima.

FOSS WINE SCAN SO2 za samo nekoliko minuta, iz jednog uzorka, precizno određuje tridesetak parametara šire, šire u fermentaciji ili vina, čime će značajno unaprediti ali i pojeftiniti proces kontrole i praćenja kompletnog procesa proizvodnje vina, od berbe grožđa pa do finalnog proizvoda. A stalna kontrola i ispravne odluke najbolji su put do do dobrog vina.

Foto 2

Foto: Mihailo Berček, Top Srbija

Vinari dobro znaju koliko je u različitim fazama proizvodnje vina, u kojima je neophodno brzo doneti važne odluke o daljem tretmanu, značajno imati širu sliku o parametrima budućeg proizvoda – procentu alkohola, šećerima, PH vrednosti, kiselinama… simultano sa slobodnim i ukupnim sumpor dioksidom. I koliko je to u dosadašnjoj praksi bilo nedostižno za većinu vojvođanskih vinarija, što zbog vremena izgubljenog u slanju ili sakupljanju uzoraka, što zbog značajnih sredstava koja su za tekuće laboratorijske analize neophodna. Korišćenjem nove laboratorije, iz samo jednog uzorka, praktično trenutno dobijaće se svi potrebni parametri i to po veoma pristupačnim cenama. Neophodno je napomenuti da će troškovi analize biti dodatno subvencionisani za članove Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Srem – Fruška gora”, što će, nadamo se, uz mnoge druge pogodnosti, motivisati i ostale vinare da se priključe. Jer zajedno smo jači, a Sremski Karlovci baš nikome nisu daleko.

Foto 3

Foto: Mihailo Berček, Top Srbija

Sredstva za nabavku laboratorije, vredne 17 miliona dinara, obezbedila je Vlada Vojvodine. Donirana je Poljoprivrednom fakultetu, smeštena u Institutu za vinogradarstvo, a dostupna svima!