Erdevik

O Nama

O vinariji

Vinarija Erdevik se nalazi u mestu Erdevik, u Sremu, na zapadnim obroncima Fruške gore.

Blago zatalasan, sa dve strane okrużen Fruškom gorom, a sa druge dve ravnicama, na 140 metara nadmorske visine i na obroncima Fruške gore, sa tri prelepa jezera Erdevik je jedno od najlepših sela Srema.

Mesto je najverovatnije dobilo ime od mađarske reči ERDOVEG što znači predeo pod šumom.

Vinarija Erdevik danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava.

Rimski car Marcus Aurelius Probus, koji je vladao carstvom od 276. do 282 godine, rođen je u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici.

Za vreme njegove vladavine vinova loza je prvi put zasađena van Italije i to na Fruškoj gori, a među prvim zasadima je bio i Erdevik.

Početkom XIX veka u Erdeviku je bilo znatnih zasada vinograda, pa je 1826. godine grof Livije Odeskalki odlučio da podigne ovaj podrum.

1697. godine veliki deo Srema, pa i sam Erdevik dolazi u ruke austrijske vlasti i italijanske porodice Odeskalki koja vojno pomaže caru Leopoldu i za vreme turske opsade Beča.

Lokalitet Breskvik smešten je iznad sela Krčedina, a na njemu, na idealnih stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz.

Pažljivo smo birali poziciju za naše vinograde. Breskvik se pokazao idelanim, jer se na njemu ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uticaji koje nudi Fruška gora.

Naše vinograde preko dana greju dva sunca: ono nebesko i ono koje se odbija o dunavsko vodeno ogledalo, pomažući našem grožđu sa sazri na pravi način, postajući slatko, sočno i jedro.

Tokom letnjih i jesenjih noći, sa zapada, niz šumovite obronke Fruške gore, u naše vinograde spušta se hladan vazduh, čuvajući kiseline i voćnu svežinu u grožđu, što naša vina čini savršeno balansiranim.

Tlo je ovde slojevito, prepuno minerala, što našim vinima daje čvrstinu i kompleksnost. Na površini je lesni, aluvijalni sloj, a ispod njega krečnjak i glina nastali taloženjem nekadašnjeg Panonskog mora.


Kontakt

Erdevik Milin do 16 Erdevik

Telefon za kupce i posetioce vinarije: +381648224327

ramazi.inaisvili@erdevikwinery.com www.erdevikwinery.com

Preporučujemo

wine

Sauvignon Blanc

Na nosu izuzetno privlačne arome bele breskve i cveća. Na nepcima je izrazito harmoničan i vrlo zaokružen. Souvignon-om berbe 2015. godine dominiraju note svežeg limuna i sušenih kajsija. Postojane je arome u veoma prijatnoj završnici. Slaganje sa hranom: Može se piti kao aperitiv, uz kanapee, grilovani kozji sir, Cezar salatu. Procenat alkohola: 12% Vol. Ukupne kiseline: 6,07 g/l. Sadržaj šećera: 2,70 g/l

wine

Tri roze koze

Tri Roze Koze berbe 2015. godine je prijatan roze koji pruža kompleksne arome hibiskusa, ružinih latica, jagoda, malina i lubenice. Vino srednjeg tela, sjajnog, osvežavajućeg, iskričavog stila na nepcima. Slaganje sa hranom: Širok spektar hrane - od voćnih salata, preko slanijih sireva do brusketa i jela sa roštilja. Procenat alkohola: 13% Vol. Ukupne kiseline: 6,07 g/l. Sadržaj šećera: 5,90 g/l

wine

Trianon

Tipična za bordoška vina XIX veka, kupaža sorti Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah (sorta karakteristična za dolinu Rone), ponovo dokazuje svoju raskoš. Snažne arome zrelog crvenog i crnog voća - Merloa i Kabernea - savršeno su komplemetarne sa aromama crne čokolade i lavande koju pruža Sira. Odležavanje u hrastu, ne samo da je dodalo još jedan aromatski sloj kompleksnosti vina, već je blagorodno uticalo i na njegovu harmoničnost. Slaganje sa hranom: Biftek u sosu od crne čokolade. Procenat alkohola: 13% Vol. Ukupne kiseline: 6,30 g/l. Sadržaj šećera: 1,80 g/l

wine

Roza Nostra

Roza Nostra pruža sve što se i očekuje od vrhunskog rozea. Nabijen aromama jagoda, višanja, vinogradarskih breskvi, osvežavajućih agruma uz naznaku mineralnosti. Roza Nostra je prelepo vino, punog tela, iskričavih kiselina i savršene preciznosti na nepcima. Slaganje sa hranom: Pravo gastronomsko vino - od svežih ostriga, preko grilovanih škampa i hobotnice do pečene prepelice. Procenat alkohola: 13% Vol. Ukupne kiseline: 5,85 g/l. Sadržaj šećera: 3,20 g/l

wine

Omnibus Lector

Suvo belo vino sorte Chardonnay 100%. Intenzivne arome tropskog voća uz naznaku vanile i biskvita čine ovo vino veoma prepoznatljivim. Prijatna, osvežavajuća kiselina čini ga pitkim, dok crta mineralnosti produžava naknadni ukus na nepcima. Veoma specifičan i jedinstven izraz barikiranog Šardonea. Izuzetno se slaže sa škampima u sosu od limunove trave. Procenat alkohola: 13,5% Vol. Ukupne kiseline: 6,63 g/l. Sadržaj šećera: 1,05 g/l