Mačkov podrum

O Nama

O vinariji

Daleke `iljaduosamsto-i-neke kada bi naš predak gospodar-Mitar Jojić posle napornog dana košenja sena pio vino, proizvedeno od grožđa iz svojih fruškogorskih vinograda Seleuš i Grabovac, ni slutio nije da je deo tradicije u nastajanju...

Vreme je teklo kao bistro vino iz olbe. Mnogo je gospar-Mita grožđa obrao i buradi istočio. A njegovi sinovi su različitim putevima pošli. Sin Đoka „optant“ bio je imućan zemljoposednik u Moldaviji. Sin Joca, čuveni bećar i kockar po Italiji. Slao je familiji najlepše anziskarte iz Đenove i Fiume. A sin Todor, mudar i dalekovid čovek, oženio je Persidu Čekić, koja mu je u miraz donela vinograd Memijevo. U njemu danas raste loza Portugizer. Pred kraj svog života, 1926. Todor je postao jedan od osnivača nadaleko poznatog Iriškog podruma. Za tadašnje vreme udruživanja i zadruga naoko uobičajena stvar. Za porodičnu vinsku tradiciju nemerljiv doprinos.

Mitin unuk, a Todorov sin, Sava, on je volo baš da popije! Dugo je svoje znanje utvrđivao, postao majstor svog zanata. Al taj kocko nije...

I tako je svaka generacija Jojića ostavila traga – neki su marljivo dodavali i radili. Po neki u miraz odneli ili na karti izgubili...ali gen za vino se prenosio do danas. Sadašnja generacija umešno koristi vredno nasleđe predaka o negovanju vinograda i pravljenju vina. U kombinaciji sa savremenim svetskim saznanjima iz enologije, proizvodimo vina koja u sebi nose osobenosti fruškogorskog podneblja i svu simboliku porodičnih životopisa utkanih u prelive vinskih gutljaja. Za vašu radost i uživanje!


Kontakt

Mačkov podrum Zanatski centar bb Irig

Telefon za kupce i posetioce vinarije: +38122462492

office@mackovpodrum.co.rs www.mackovpodrum.co.rs

Preporučujemo

wine

Chardonnay

Sortni sastav: Chardonnay. Vinograd: Carina, Fruškogorsko vinogorje. Temperatura služenja: 10-12˚C. Izuzetne bistrine, limun žute boje i kristalne refleksije. Intenzivno na nosu sa aromama belog voća: vinogradarske breskve i kruške karamanke, koje se slojevito prelivaju sa puterastim tonovima. Na ukusu harmonično sa izuzetno lepo izbalansiranim komponentama. Nežne kiseline sa odgovarajućom količinom alkohola. Uklapa se uz jela od ribe, morskih plodova i belog mesa, kao i uz mlečne mlade sireve.

wine

Traminac Mirisavi

Sortni sastav: Traminac mirisavi. Vinograd: Belengir, Memijevo, Fruškogorsko vinogorje. Temperatura služenja: 12-14˚C. Simfonija belih ruža, dinje, breskve i marcipana, pretvara se u slasni ukus kandiranog voća. Mirisno, mekano vino, idealno je kao aperitiv, uz letnje salate, plodove mora, dimljenu ribu, guščju džigericu, pačetinu, začinjenu prasetinu, belo meso na roštilju, voće i voćne deserte.

wine

Roze Frajla

Sortni sastav: Portugizer, Pinot noir. Vinograd: Memijevo, Budakovac, Fruškogorsko vinogorje. Temperatura služenja: 10˚C. Kratko je odležavalo na grožđu te je postignuta specifična svetla losos-roza boja. Vino odiše lepim mirisima maline i jagode a može se služiti kao apreritiv tokom letnjih toplih dana. Odlično se uklapa uz obrok salate, bela mesa i rečnu ribu.

wine

Portugizer

Sortni sastav: Portugizer. Vinograd: Memijevo, Budakovac, Fruškogorsko vinogorje. Temperatura služenja: 15-17˚C. Autohtona fruškogorska sorta, kojoj Mačkov podrum vraća slavu i stari sjaj! Ima karakterističan sortni miris crne ribizle i kupine. Miris mu je dug i čist, ukus je voćni, s lepim kiselinama koje daju svežinu i sočnost vinu. Dobro ga prate domaće kobasice, vojvođanski kulen i tradicionalona domaća jela. Mlado vino – Svatovac može da se pije i kao aperitiv, rashlađen.

wine

Camerlot

Sortni sastav: bordovska kupaža Merlot, Cabernet, odležavalo u barrique-u. Vinograd: Belengir, Fruškogorsko vinogorje. Temperatura služenja: 15-17˚C. Granatnocrvene je boje, s ljubičastim odsjajima. Kompleksno i slojevito, sa dosta vatre, sočnosti i mineralnosti. Lepo je zaokruženo, bogato i sa dobro integrisanim taninima. Odličan je uz goveđe odreske, jagnjeće kotlete ili pečenu prasetinu sa sosovima od jabuke, višnje ili mente. Takođe, i uz roštilj i divljač.

wine

Bermet Diškrecija

Diškrecija (nl. discretio, fr. discrétion) pažljivost, smotrenost i obazrivost u govoru i ponašanju određena količina bermeta koju su srpski državnici, mitropoliti i imućni građani pod Austrijom i Ugarskom nosili na bitne audijencije ne bi li podstakli donošenje pozitivnih odluka za naš narod Mačkov bermet Diškrecija krije u sebi bogatstvo aroma koje nastaju spajanjem vina i nekoliko desetina začinskih i aromatičnih biljki. Ima tipičnu slast bermeta, osećaju se note cimeta, karanfilića, crvenog bobičastog voća i po malo pelina, ali poseduje i neobičnu laganu strukturu i pitkost. Služiti na temperaturi 8-10°C kao aperitiv, ili na 14-16°C kao dižestiv.