Vinarija Kovačević

O Nama

O vinariji

Na južnim padinama Fruške gore u vinogradima sa izuzetnom mikroklimom uzgajaju se sorte grožđa koje se u Vinariji Kovačević prerađuju u vina sa strogo kontrolisanim kvalitetom. Posedujemo oko 15 ha naših vinograda i 200ha u saradnji sa kooperantima, sa kojima mi imamo saradnju tokom cele godine, radi kontrole kvaliteta grožđa. Vinarija Kovačević ima tradiciju gajenja vinove loze,dužu od 100 godina,a 2001 godine izgradjena je nova vinarija u koju je ugrađena moderna vinarska oprema i primenjuju se kako savremena tehnologija tako i tradicionalna metoda proizvodnje vina.Miroslav Kovačević je treća generacija vinogradara i vinara u svojoj porodici.

Sam kvalitet vina građen je polako i uporno, a ono što čini jedinstvenim, sam način proizvodnje jeste sam spoj modernog i tradicionalnog što je i ujedno i sam moto Vinarije Kovačević. Na ovaj način su proizvedene već prepoznatljive vrste vina iz našeg asortimana poput Chardonnay, Aureliusa, Rosetta, Sauvignona, Rajnskog Rizlinga, Bermeta, Penušavog vina Kovačević Brut, Orphelina, Cuvee Piquanta. Kupovinom Podruma 1930, 2013.godine, Vinarija Kovačević je na osnovama tradicionalnih vrednosti, nastavila da ulaže i razvija fruskogorski rejon.

U podrumu je osposobljen arhivski deo, stari podrum za barik buradi, deo za prijem i preradu grožđa.Kupovinom ovog podruma kapacitet vinarije je porastao na čak oko 2 miliona litara. Plan same vinarije je da se i dalje razvija, stoga je u planu da plasiramo inovacije u vinima na tržište, te će potrošači moći da uživaju i u nekim novim ukusima. Jedna od njih su i Oranž vina, vina koja se prave po prastarom načinu proizvodnje (Gruzijski način). Oranž vina imaju specifičan ukus, nešto skroz drugačije od dosadašnjih naših vina i boja je zlatno žuta, ćilibarna.Takođe pored ove vrste vina proizvodimo i selekcionisana vina kao što su Auelius S Edicija, Aurelius R Edicija, Chardonnay S Edicija i Sauvignon S Edicija u čiju proizvodnju su ušle selektovane vrste grožđa sa praćenih parcela vinograda.

Otvarajući vinske puteve Fruške gore I razvijanjem vinskog turizma, u septembru 2010 godine, nadomak Iriga, otvorena je Vinska kuća Kovačević. Ukoliko poželite da pobegnete iz gradske vreve u prirodu, komforni apartmani sa pogledom na padine pruziće vam odmor i udobnost.


Kontakt

Vinarija Kovačević Krstašice BB Irig

Telefon za kupce i posetioce vinarije: +38122463137

vinskakucakovacevic@gmail.com www.vinarijakovacevic.com

Preporučujemo

wine

Chardonnay

Belo suvo vino, sorta grožđa Chardoonay 100%, 13% alc 2016. Vino je slamnasto žute boje sa odsjajem kristalne bistrine. Izrazita aromatičnost mirisa i kompleksna punoća ukusa sa blagim tonom gorčine u pozadini podseća na ukus suve smokve i badema. Chardonnay originalnog stila, prepoznatljiv po upečatljivim aromama tropskog voća i elegantnim tonovima citrusa, kao i po glatkoj teksturi i energičnoj svežini sa notama grejpfruta u završnici. Njegova originalnost se ogleda upravo u toj, naizgled nespojivoj, kombinaciji kremastog ukusa i razigrane svežine. Vrhunski kvalitet i specifičnost ovog vina dolazi do punog izražaja ukoliko se servira rashlađeno na temperaturi od 10-12°C.

wine

Sauvignon S Edicija

Belo suvo vino,sorta grožđa Sauvignon Blanc 100%, berba 2016, 13,5% alc.

Vino je otvoreno žute boje sa zelenim prelivom kristalne bistrine. Sortni miris je veoma razvijen i usklađen. Svojim kompleksnim bukeom dočarava miris tek procvetale zove. Ukus je osvežavajući i harmoničan sa lepo ukomponovanim kiselinama i punoćom vina. Tvrdoglavo zadržavajući svoj snažni sortni karakter, koji se u vinu iskazuje kroz specifičan aromatski kompleks (ogrozd, zova, seno, začinsko bilje, citrusi itd.) i energičan, osvežavajući ukus, naš sauvignon prikazuje i teroar sa kojeg potiče, a pre svega u smislu dodatne aromatske dubine i mineralnosti, koja svedoči o raznovrsnosti zemljišta našeg vinograda u Irigu. Sklad mirisa i ukusa najbolje ćete osetiti ako ga pijete rashlađenog na temperaturi od 10 - 12°C.

wine

Chardonnay Orange

Oranž vina, berba 2015, sorta grožđa Chardonnay 100%, 13,8 % alc

Grožđe iz sopstvenih zasada sa Fruške gore, potez Kamen. Nakon odvajanja peteljki grozdje se mulja I sipa u hrastove bačve u kojima se odvija maceracija I delimična fermentacija u trajanju 15 dana. U proizvodnju ovog vina ulaze autotohni kvasci. Odležava u hrastovim sudovima od 300 i 500litara. Sledi period sazrevanja od 12 do 24 meseca. Posle odlezavanja vino se flasira I odlezava u boci nekoliko meseci. Ono sto je specifično kod ovih vina jeste da se ne rade konvencionalni postupci bistrenja, filtracije I stabilizacije da bi u što vecoj meri sačuvali karakteristike grožđa I podneblja sa koga ono dolazi. Boja je tamno zlatna - ćilibarna. Miris asocira na sušeno voće, pomalo začinski... Vino je punog tela, taninsko ali glatko.

wine

Aurelius S Edicija

Suvo crveno vino, berba 2014, sorta grožđa Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%, 13,5% alc.

Vino je tamno crvene boje, taninske teksture, odležalo u hrastovim buradima. Nastalo je su mešanjem dve vrhunske sorte grožđa, Cabernet Sauvignon i Merlot. Aurelius nastaje od probranog grožđa, uz dodatnu selekciju vina iz barika (225 l) sa različitim stepenom nagorevanja drveta. Minimalno odležavanje vina u hrastovim burićima je oko 18 meseci. Poznat je po elegantnim aromama i obogaćen notama karamele i čokolade.

wine

Penušavo vino Kovačević Brut

Belo suvo penušavo vino,12,5 % alc,sortni sastav 85% Chardonnay,15% Rajnski rizling, berba 2010.

Vino je svetlo žute boje, stabilne pene s finim i sitnim mehurićima i voćnih aroma.Punoća ukusa je odraz višegodišnjeg sazrevanja vina u boci na finim kvascima. Vino proizvedeno po tradicionalnoj – šampanjskoj metodi. Po stilu, pripada kategoriji „Blanc de Blancs“. Vino je harmonično, elegantno, izvrsne strukture i sa veoma postojanim penušavim „perlažom“, koji u završnici ukusa ostavlja dugotrajan utisak voćne svežine. Vrhunski kvalitet ovog vina dolazi do punog izražaja ukoliko se servira na temperaturi od 7-9 C. Služi se kao aperitiv.

wine

Aurelius

Suvo crveno vino, berba 2015, sorta grožđa Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%, 13,5% alc.

Vino je tamno crvene boje guste teksture, odležalo u hrastovim buradima. Bogatstvo, sklad mirisa i ukusa i voćni karakter postignuti su mešanjem dve vrhunske sorte grožđa, Cabernet Sauvignon i Merlot. Aurelius nastaje od probranog grožđa, uz dodatnu selekciju vina iz barika (225 l) sa različitim stepenom nagorevanja drveta. Prepoznatljiv je po elegantnim aromama šumskog voća, zrelih trešanja i šljiva, kao i po sočnim taninima, snažnoj strukturi i veoma bogatom ukusu, baršunaste teksture.