Vinum

O Nama

O vinariji

VINUM postoji od 2000 godine i u sopstvenom posedu imamo oko 10 Ha vinograda. Vino koje pravimo, pravimo isključivo od grožđa koje uberemo u svojim vinogradima. Smešteni u srcu Sremskih Karlovaca predstavljamo spoj tradicije i novih tehnoloških pristupa u izradi vina. Praveći kvalitetna vina sa geografskim poreklom potvrdu svoga rada dobili smo u vidu brojnih nagrada na domaćim i svetskim takmičenjima.


Kontakt

Vinum Karlovačkog mira 26 a Sremski Karlovci

Telefon za kupce i posetioce vinarije: +381648490328

kontakt@vnum.rs www.vinum.rs

Preporučujemo

wine

Italijanski Rizling

Možete ga zvati Italijanski, Zlatni, Grašac Beli ili samo Vinumov rizling. Iako naizgled ima problem sa imenom, sa identitetom nema. Lako se propoznaje, dugo se pamti. Karakter čvrst i nepokolebljiv. Boje u spektru zlatno-žute i zelene. Prosto klizi i nikad ga je dosta. Njegova mineralnost će vam još uvek pucketati u nepcima dok tražite ribu sa roštilja ili kulen i šunku.

wine

Mustra

Kontraverzno vino. Na mah vas nevino osveži, pa onda slasno osladi, pa vas miris žutog muskata obuzme sasvim, pa se duboko zamislite nad tramincem. Zahtevna je Vinumova mustra. Puna iznenađenja. Naročito onda kada ne očekujete previše od kupaže.

wine

Frankovka

Frankovka se pravi od ponosa autohtone sorte. Ne nameće se niti razmeće. Čeka svog poznavaoca da pronikne u dubinu ukusa. Da odmah prepozna divljinu borovnice i zrelost višnje. Da kod drugog gutljaja iznenadi svežinom maline i drenjine. A, tek na kraju da zaokruži doživljaj dodirom hrasta, kafe i čokolade. Svoju ozbiljnost i odlučnost Vinumova Frankovka će vam pokazati ne samo rubin crvenom bojom već i inspiracijom za crvenim mesom u kombinaciji sa jakim pečurkama i sirom, ili za mekim i rastresitim pečenjem.

wine

Bermet

Ovo desertno vino je posebnost Sremskih Karlovaca. U osnovi je crveno vino Frankovka pojačano vinskim destilatima na 17 % alkohola. U posebnim filterima u vino su odležali preko 26 različitih začinskih i lekovitih biljaka, sušenog voća, meda ….. Kažu da se pio I na Bečkom dvoru I da je bio na vinskoj karti Titanika.

wine

Sauvignon Blanc

Ovo vino kao da pamti sve nagrade koje su prethodne berbe poosvajale. Otud ta doza arogancije koju zaboravite dok vam citrusi pršte po ustima, dok vam zova cveta u nosu, a pred očima kaplje rosa sa lista paradajza. Nemojte dozvoliti da vas zavede svežinom i lakoćom. Potražite u njemu i krušku i jabuku, i kajsiju i ananas. Svega ima Vinumov Sauvignon. Dozvoliće vam čak i da ga pijuckate uz ribu, da njime posebno naglasite ukusno teleće ili jagnjeće pečenje, ali će se drsko nametnuti u pratnji kozijeg sira.

wine

Chardonnay

Vinumov šardone iz 2016. slamnastozelenkastom refleksijom blista iz čaše. Čiste noge elegantno se slivaju, poput suza, niz zidove čaše, garantujući da je u njoj vino sa čvrstom kičmom, punog tela. Nos se zbunjuje mnoštvom aroma, cvetnih i voćnih, akacije, zrelih jabuka i bresaka, prezrelih dinja. Arome su sveže i čiste. Vino je nežno i naglašeno voćno. Obogaćuje ga izvesna mineralnost, izvučena iz lokalnog zemljišta koja vinu daje dodatni karakter, koji, je, više refleksija sorte nego posebnog načina na koji je ono kultivisano. U ustima završava toplim, dugim finišom. Dostojno da ga se uvrsti u obaveznu vinsku etiketu.